Студія ЛІРА

«Ільничанка» в гостях у «Яскравої країни»

12.04.2017 | 1070 | Ільничанка | Автор: Віра Глушко
ІльничанкаНу дуже круте журі було на тому конкурсі, дуже! Ну дуже круті хорові колективи у ньому змагалися. Хочете знати до чого тут «Ільничанка»? Ну дуже щиро їй аплодував зал і члени журі і не де-небудь, а в Закарпатській обласній філармонії. Це якщо дуже коротко про те, як наш чудовий вокальний ансамбль гостював 8-9 квітня в Ужгороді на фестивалі «Голоси Яскравої Країни». Але їх виступ заслуговує на детальний опис.

Якби станом на 2017 рік діяло положення дворічної давності, себто часу, коли започаткувався Всеукраїнський відкритий фестиваль-конкурс «Голоси Яскравої Країни», то «Ільничанка» була би його повноправним учасником, але організатори змінили положення, дозволивши змагатися лише академічним хоровим колективам.

За збігом обставин наш ансамбль виступив у конкурсний день зі своїми трьома номерами в Ужгородському музичному училищі ще не знаючи, що в конкурсі змагаються лише хори. Дівчата і хлопці, працьовиті і талановиті наші артисти, не те щоб запанікували чи включили задню, а заспівали, за словами їх наставника Ельвіри Гавацко, ще краще, більш витончено. Ніколи до цього часу вони не виступали на одній сцені з академічними виконавцями, та ще й з хоровими колективами з різних куточків України, та ще й перед таким поважним журі! А журі якраз дуже вразив їх спів, не притаманна Закарпаттю манера виконання пісенних творів.
 
А як звучали голоси наших соловейків у великій залі обласної філармонії (повірте: виступ на тій сцені дорогого вартий!), де проходив наступного дня гала-концерт! Це варто послухати, і у нас є така можливість (під новиною).

Народний артист України, художній керівник і диригент камерного хору «Кантус» член журі Еміл Сокач (до речі, викладач Ельвіри Петрівни) дав високу оцінку виступу «Ільничанки» і побажав молодому дитячому колективу і далі працювати у такій неповторній манері та йти до нових вершин.

Чи був даний фестиваль однією з вершин? Так, без сумніву, бо часто знаходиш там, де зовсім не шукаєш. Колектив заявив про себе на дуже високому рівні перед визнаними у вокально-мистецьких колах професіоналами; їх побачили і почули ті, котрі дійсно вміють і знають це робити. А діти отримали такий фестивальний досвід, який, можливо, більше й не повториться.

Важко переоцінити ті емоції, якими були переповнені серця і колективу, і педагогів. Це стан, коли усі відчувають задоволення від якісно виконаної роботи, від можливості шліфувати в собі ансамблевого виконавця, співака, артиста.



P.S. Допомогу для здійснення такої успішної поїздки надав голова Іршавської районної ради Віктор Андрійович Симканинець, за що колектив, батьки та керівник йому щиро вдячні.