Студія ЛІРА

«Ільничанка» та «Ільничаночка» знову в призерах, на фестивалі «Веселка над Тисою»!

05.06.2017 | 1380 | Студія Ліра | Автор: Віра Глушко
Веселка над ТисоюXI Міжнародний фестиваль сучасної та народної пісні «Веселка над Тисою», що проходив у Хусті з 1 по 4 червня, дав нам мега емоцій! На пісенний конкурс приїхало більше п’яти десятків учасників із різних куточків країни та Молдови, Румунії і Вірменії.

Ні наші чудові вокальні колективи, ні керівники, ні батьки учасників не могли й підозрювати, що на них чекає на цьому музичному дійстві.

Приїхавши у п’ятницю зранку до місця проведення конкурсу (Хустський РБК) і пройшовши жеребкування, учасники обох колективів готувалися до півфіналів. По два номери зі своїх репертуарів виконували юні артисти (змагалися не лише гурти але й дуети і солісти).

Мурашки по шкірі йшли від співу «Ільничанкою» лемківської народної пісні «Горе, долом ходжу», усмішка ж не сходила з обличь глядачів, коли співали наймолодші учасники конкурсу - ансамбль «Ільничаночка».

Журі було дуже поважним: викладач вокалу Київського інституту музики ім. Глієра - Ірма Гвініашвілі (Грузія), викладач вокалу, композитор, аранжувальник - Василь Ларівон (м.Хуст), викладач вокалу Університету культури - Людмила Ложкіна (Молдова), Заслужений артист України - Ян Костирко (м.Харків), директор Міжнародного фестивалю «Молода Галичина», Заслужений діяч естрадного мистецтва України - Наталія Коваль (м.Новояворівськ), переможець «Голос країни 5» - Антон Копитін (м.Донецьк), а головою був композитор, професор, заслужений діяч мистецтв України, народний артист України, ректор Київського інституту музики ім. Р.Глієра Олександр Злотник (шанс поспілкуватися з цим видатним українцем я не упустила?). Отож ми з нетерпінням чекали на результат. Він виявився чудовим - ми у фіналі!

Наступного дня фіналісти виконували по одному номеру. Тут усіх вразила «Ільничаночка». Оскільки бажано було виконати іншу пісню, керівнику Ельвірі Петрівні Гавацко вдалося організувати і налаштувати діток на виступ. І вони не підвели: «У садочку, край села», - дзвінко і весело залунало зі сцени.

Повідомлення ведучого результатів фіналу означало, що обидва наші гурти у числі призерів, позаяк їх було запрошено на гала-концерт.

Потужною і дружною командою - діти, батьки й наставники - учорашнього святкового дня ми приїхали до непізнаваності оновленого центру Хуста (щиро радіємо за хустян). Велика сцена, чудовий звук, святкова атмосфера, привітні люди, спалахи фотокамер - ось що нас зустріло там. А ще - завжди позитивний директор фестивалю Іван Пилипець, який з першого дня нас підтримував і вболівав за наші колективи.

Заключний концерт починався з нагородження, тож усіх учасників, а також членів журі було запрошено на сцену. Хвилюватися було за що, адже володар гран-прі мав отримати головний приз - ковану статуетку нарциса та сертифікат на тисячу доларів для зйомок кліпу. І ним вперше за історію фесту став 18-річний закарпатець Цино Балог із Ужгорода.

У номінації «Дуети та гурти» перших і других місць журі не визначило, тому диплом за ІІІ місце виявився найвищою відзнакою. Його, а також срібні підвіски по праву дістали наші вокальні ансамблі  «Ільничанка» й «Ільничаночка». Вони разом з іншими учасниками порадували чисельних глядачів своїми концертними виступами.

Щиро радіємо за талановитих дітей, за їх невтомних, відданих своїй справі педагогів - подружжя Гавацко і дбайливих батьків, адже це наш спільний успіх!

Одне з найбільш яскравих музичних дійств краю - фестиваль «Веселка над Тисою» сказав нам: «До наступної зустрічі!»

Загалом він пройшов на надзвичайно високому рівні, був видовищним та колоритним, багатим на приємні несподіванки та цікаві виступи молодих артистів, його підтримала велика кількість спонсорів та медіа. Не менш яскравими є наші враження про це старе закарпатське, але по-справжньому європейське місто зі своїм замком, руїни якого видно з самого центру. Ми часто «зупиняли миті», тож залюбки ділимося ними з усіма.

P.S. Висловлюємо чергову подяку за вагомий внесок у розвиток культури Іршавщини та за допомогу у втіленню мрій наших діточок, голові Іршавської районної ради Симканинець Віктору Андрійовичу!

ІльничаночкаІльничанка