Студія ЛІРА

До зустрічі, «Молода Галичино!»

14.07.2017 | 1209 | Ільничанка | Автор: Віра Глушко
Молода Галичина«Співай! Вражай! Перемагай» - незмінне гасло Міжнародного фестивалю молодих виконавців сучасної української пісні «Молода Галичина», який з 7 по 12 липня проходив у місті Новояворівськ Львівської області. Один з найстаріших фестів України у 25-ий раз визначав своїх переможців, попередні ж бо завжди є його бажаними гостями.

Участь у конкурсі у номінаціях: поп-музика, народна пісня в оригінальному аранжуванні, фольк-поп музика, джаз, блюз, рок-н-рол взяли виконавці від 10 до 25 років з 15-ти країн світу. Відрадно, що за усі роки головна вимога участі, а саме виконання однієї з конкурсних пісень українською мовою, є незмінною і обов’язковою для всіх.

«Найпотужніший фестиваль української пісні!» - так його назвав один з почесних гостей, композитор Ігор Білик. І це не комплімент, це оцінка надпотужної роботи надпрофесійної команди організаторів Молодої Галичини-2017 на чолі з її директором, жінкою неймовірної доброти і чуйності, разом з тим висококласним менеджером - Наталією Коваль. 15 років, 10 з яких фестиваль має статус Міжнародного, Наталія Романівна разом з однодумцями працює над тим, аби кожен з учасників мав якісну змогу запалити свою зірку на одній з кращих пісенних сцен України. І так воно й стається: відомі виконавці у різні роки ставали лауреатами Молодої Галичини.

Хочеться вірити, що саме так трапиться і й з нашим молодим, але дуже амбітним вокальним ансамблем «Ільничанка» - «золотим самородком», як його назвала Сніжана Поліхронова-Карнольскі, музичний продюсер, президент Арт-центру «Карнольскі», член журі з Болгарії, і слова свої підтвердила запрошенням на свій фольклорний фестиваль.

А голова журі, людина-митець з великої літери, композитор Олександр Злотник, який очолив високоповажне журі так прокоментував актуальність манери виконання наших дівчат і хлопців: «Поки існує такий спів, буде існувати українська культура».

І дійсно, наш ансамбль вирізнявся з-поміж усіх близько двохсот конкурсантів не лише неймовірними костюмами ручної роботи, але й колоритним автентичним виконанням народної пісні. Три важких конкурсних дні не всім дали шанс боротися за перемоги та взяти участь у гала-концерті. Та це не про «Ільничанку» - спеціальний приз за збереження і популяризацію української національної автентики вони чесно заслужили своїм талантом, працею та харизмою.

Окрему відзнаку, а саме подяку фестивалю «Молода Галичина-2017» з неймовірним формулюванням: «За взаємну любов, цікаве спілкування, креатив у просторі і часі… За те, що любите те, що робите, і робите те, що любите, «Молода Галичина» завжди рада зустрічі з Вами» отримала керівник ансамблю, педагог з великим досвідом роботи Ельвіра Петрівна Гавацко. Це дуже висока, але цілковито заслужена нагорода.

Член журі, композитор і аранжувальник, Юрій Антонюк, спілкуючись з колективом, запропонував допомогти з репертуаром та аранжуванням народних пісень; директор фесту, пані Наталія Коваль запросила «Ільничанку» на наступний, XXVI фестиваль «Молода Галичина - 2018»; десяток запрошень на пісенні конкурси у різні регіони України та за кордон - і це не весь багаж, привезений ансамблем до рідного села.

«Молода Галичина» вкотре довела, що молодим талановитим і наполегливим усміхається успіх, а потужний заряд музичної енергії, сконцентрований в одному місці і в один час, гармонійно переплетений зі щирістю і широтою душі українських людей, ексклюзивною увагою до своїх гостей, посіє зерно для нових творчих звершень, для вдосконалення вокальної майстерності.

Колектив «Ільничанка», керівники та батьки висловлюють глибоку вдячність і щиру подяку директору фестивалю «Молода Галичина», заслуженому діячеві естрадного мистецтва України - Наталії Коваль за можливість прийняти участь у події такого високого рівня. Впродовж шести фестивальних днів наші діти мали можливість знайомитися, вчитися, спілкуватися з високоповажним журі, кращими пісенними виконавцями та їх керівниками. Чудова організація фестивалю, дозволила колективові і плідно попрацювати і відпочити. «Ільничанка» щиро вітає фестиваль з ювілеєм, бажає процвітання, успіхів та стабільності.

Р.S. За рівнем організації, чисельності медіа, висококласним виконанням пісень, підбору журі, загальною атмосферою один з учасників назвав цей фестиваль «українським Євробаченням». Тепер уже важко уявити, що всього цього для «Ільничанки» могло й не бути, якби не знову підтримка Віктора Андрійовича Симканинця (про це буде в окремій новині). Тож щире спасибі Вам, добродію, від студії «Ліра», учасників «Ільничанки» і їх батьків.